A zöld energia

ReProt EnergyTM

Hő és nyomáskezelt repcepogácsa

 

A repcemag sajtolásakor képződő melléktermék a repcepogácsa. A Társaság által alkalmazott speciális préselési technológiának köszönhetően a Mátra Növényolajüzemben kapott repcepogácsa speciális tulajdonságokat kap, amelyek igen előnyössé teszik annak állati takarmányként való felhasználását. Az országban egyedülálló tulajdonságai miatt a Társaság saját márkanévvel vezette be a piacra az általa gyártott hő és nyomáskezelt repcepogácsát ReProt Energy™ néven. Reprot Energy főbb beltartalmi jellemzői : 30-35 % nyersfehérje, 10-16 % nyersrost , 9-14 % nyerszsír tartalom.

A ReProt Energy™ a kérődzők és baromfik által jól hasznosítható előnyös tulajdonságai a következők:
 • megnövelt védett (by-pass) fehérje tartalom (45%)
 • magas nyerszsír (9-14%) és energia tartalom
 • nyerszsír bendőbeli magas stabilitása (44%)
 • magas esszenciális Omega 3 zsírsav tartalom
 • magas metionin (0,68%), lizin (1,86%) és foszfor (1,20%) tartalom
 • optimálishoz (3:1) közeli lizin : metionin arány (2,7:1)

A fenti állításokat az itt említett kutatási adatok támasztják alá.

SPECIFIKÁCIÓ - Összetett gyomrúak szempontjából

Termék neve: ReProt Energy™
Alacsony nedvesség (4%) és magas nyerszsír tartalommal (14%)
Rendeltetése: Szarvasmarhák takarmányozására
Előállító: ZÖLDOLAJ BB. ZRT. Mátrai Növényolajüzeme

Fontosabb beltartalmi mutatók és mátrixértékek:

Herceghalmi vizsgálati eredmények (2015)

Nedvességtartalom: 3,1%

MEGNEVEZÉS 1000 g szárazanyagban MÉRTÉKEGYSÉG
NEDVESSÉG 0 g/kg
NYERSFEHÉRJE 337 g/kg
NYERSZSÍR 131 g/kg
NYERSROST 151 g/kg
HAMU 66 g/kg
NEm 9,55 MJ/kg
NEg 6,63 MJ/kg
NEl 8,60 MJ/kg
NDF 348 g/kg
ADF 235 g/kg
ADL 113 g/kg
MFE 159 g/kg
MFN 217 g/kg
Fehérje lebonthatóság (dg) 57,3 %
Nyerszsír bendőbeli stabilitása 44 %

A ReProt Energy™ társult kihasználási kísérletben mért látszólagos emésztési együtthatói, %

MEGNEVEZÉS ReProt Energy™
Szárazanyag 76,2
Szervesanyag 79,7
Nyersfehérje 81,6
Nyerszsír 89,6
Nyersrost 62,3
NDF 64,8
ADF 53,4
N-mentes kivonható anyag 89,4

Felhasználással kapcsolatos közlések, adatok:

A termék legfontosabb jellemzői:

 • Alacsony víztartalom
 • Magas zsírtartalom, amelynek közel 50%-a védett zsír
 • Magas fehérjetartalom, amelynek közel 50%-a bypass fehérje
 • Kiemelendő a nyersrost és az egyes rostfrakciók nagyobb látszólagos emészthetőségi értéke
 • Magas laktációs nettó energiatartalom (8,6 MJ)

A speciális gyártási eljárás eredményeként a melegen préselt repcepogácsa-fehérje bendőbeli védettsége 30%-ról 45%-ra nőtt, a nyerszsír bendőbeli stabilitása pedig 44%, ily módon bypass fehérje- és zsírtartalom szempontjából kérődzők számára jóval kedvezőbb a szója- és napraforgódaránál. További előny, hogy a repcében a lizin: metionin arány 2,7:1, ami megközelíti az optimális 3:1 arányt. A szójában a limitáló aminosavak előbb említett aránya 4,7:1, és a napraforgóban pedig 1,53:1, ami a takarmányozási szempontból meghatározó jelentőséggel bíró limitáló aminosavakkal való ellátást, illetve az aminosav egyensúly beállítását jelentősen megnehezíti.

A repceolaj magas esszenciális omega 3 zsírsav tartalma a tejbe kerülve humán-egészségügyi jelentőséggel bír. Az esszenciális zsírsavak fontos szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében, gyulladáscsökkentésben, vérnyomás szabályozásában, illetve olyan fontos vegyületcsoport előanyaga, mint a prosztaglandinok.

Tejelő tehenek takarmányozására 1-2,5 kg/nap/tehén adagban javasoljuk etetni.

(Az extrahált szója- és repcedara fehérje bendőbeli védettsége 30%, az extrahált napraforgódaráé 25%.)

SPECIFIKÁCIÓ - Egygyomrúak szempontjából

Termék neve: ReProt Energy™
Alacsony nedvesség (4%) és magas nyerszsír tartalommal (12%)
Rendeltetése:Baromfi és sertés takarmányok előállítására
Előállító: ZÖLDOLAJ BB. ZRT. Mátrai Növényolajüzeme

Fontosabb beltartalmi mutatók és mátrixértékek:

MEGNEVEZÉS EREDETI ANYAGBAN MÉRTÉKEGYSÉG
Szárazanyag 96,00 %
Nyers fehérje 32,00 %
Nyers zsír 12,00 %
Nyers rost 12,00 %
Hamu 8,30 %
Nmka 22,70 %
DE.sertés 13,36 MJ/kg
ME.sertés 12,23 MJ/kg
AMEn baromfi 10,25 MJ/kg
Lizin 1,86 %
Methionin 0,68 %
Meth+cisztin 1,51 %
Treonin 1,48 %
Triptofán 0,42 %
Arginin 1,96 %
Isoleucin 1,30 %
Leucin 2,32 %
Valin 1,69 %
Ca 0,50 %
P 1,20 %

Felhasználással kapcsolatos közlések, adatok:
A melegen préselt repcepogácsa magas nyerszsír és energia tartalma miatt a takarmányból zsírt lehet kiformulázni. A repceolaj magas esszenciális omega 3 zsírsav tartalma az állati eredetű élelmiszerekbe kerülve humán-egészségügyi jelentőséggel bír. Az esszenciális zsírsavak fontos szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében, gyulladáscsökkentésben, vérnyomás szabályozásában, illetve olyan fontos vegyületcsoport előanyaga, mint a prosztaglandinok.

A termék magas metionin, lizin és foszfor szinttel rendelkezik más fehérjeforrásokhoz képest. A melegen préselt repcepogácsa eredményesen használható sertés és baromfi takarmányok előállítására.

Javasolt bekeverés:
baromfi takarmányokban: 2,5 –10 %-ban,
sertés takarmányokban pedig 2,5-15 %-ban

SZAKVÉLEMÉNY A ZÖLDOLAJ BB ZRT. ÁLTAL FORGALMAZOTT REPCEPOGÁCSÁRÓL

A Nyugat-magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar (NYME-MÉK), Takarmányozástani Intézeti Tanszéke több alkalommal is vizsgálta a Zöldolaj BB Zrt. (Budapest) által előállított és forgalmazott repcepogácsát. Ezen munka során vizsgáltuk a repceprés minták kémiai összetételét (szárazanyag-, nyersfehérje-, nyerszsír-, nyersrost-, nyershamu-tartalom; Magyar Takarmánykódex, 2004 alapján), továbbá az előállított termékek nyersfehérje- és -zsírtartalmának bendőbeli lebomlását (dg-érték) és ADIN-értékét. Így az elvégzett vizsgálatok lehetővé tették, hogy a forgalmazott repcepogácsa tényleges metabolizálható fehérje értékeit (MFE, MFN) is meghatározzuk.

A repcepogácsa minták (1., 2., 3. és 4. prés) fehérjéjének és zsírjának bendőbeli lebonthatóságát 3 db, kb. 520-550 kg testsúlyú holstein-fríz tinókkal, az in situ módszer segítségével vizsgáltuk. A vizsgálatok során alkalmazott inkubációs idő 0, 2, 4, 8, 16, 24 és 48 óra volt. A zsákocskákat az inkubációt követően ötször átmostuk, hogy belőlük a már lebontott táplálóanyagokat és a bendőfolyadék maradványokat eltávolítsuk. A zsákok szárítása 60oC hőmérséklető szárítószekrényben történt. A zsákocskákban visszamaradó takarmány, illetve fehérje és zsír mennyiségének megállapítása után kiszámítottuk az adott repceprés maradvány szárazanyagának változását, továbbá fehérje- és zsírtartalmának bendőbeli lebomlását. A repcepogácsa fehérjéjének aktuális bendőbeli lebonthatóságát (EPD) Ørskov és McDonald (1979), továbbá Kristensen és mtsai (1982) által kidolgozott képletek segítségével határoztuk meg. A számítás során azt feltételeztük, hogy a bendőtartalomnak óránként a 8%-a hagyja el a bendőt (kr = 8%).

Az elvégzett in situ vizsgálatokból összefoglalóan megállapítottuk, hogy a repcepogácsa minták fehérjéjének bendőbeli lebomlása (szélső értékben) kb. 55-60% volt (dg-érték: 0,55-0,60). Az extrahált repcepogácsához (dg-érték: 0,70) viszonyított kb. 10- 15%-kal kedvezőbb érték oka, az előállítás során alkalmazott fizikai kezelés (pl. hő, nyomás, stb.) lehet.

A kapott adatok azt igazolják, hogy az előállított repcepogácsát jó hatékonysággal lehet felhasználni a kérődző állatok, elsősorban a tejelő tehenek és a hízóbikák takarmányozásában. Ugyanakkor korábbi tanszéki modell és üzemi etetési kísérleteink (Tóth, 2008, nem publikált adatok) szerint a repcepogácsa alkalmazásánál fokozottan ügyelni kell annak nyerszsír-tartalmára, illetve a zsír jelentős telítetlen zsírsavtartalmára (UFA). Ellenkező esetben a repcepogácsa nagyobb dózisa negatív hatású lehet a bendőbeli ecetsav és összes illózsírsav (TVFA) termelésre, továbbá a tehenek által termelt tej zsírtartalmára.

Mosonmagyaróvár, 2010. március 16.

Dr. Tóth Tamás, egyetemi docens
NYME-MÉK, Takarmányozástani Intézeti tanszék